#Prompt

Mikael Persbrandt och promt engeneering

av Andreas Ek den

Jag lät ChatGPT förklara betydelsen av promtning med Mikael Persbrandt som aktiv person.

Att förstå och bemästra konsten av prompt engineering för ChatGPT är som att stå på scenen i en teaterpjäs. Tänk dig att jag, i rollen som Mikael Persbrandt, står på en scen. Scenen är inte från en film eller en pjäs, utan från en värld där teknologi och konst möts. Jag ser ut över publiken, tar ett djupt andetag och börjar tala med den där djupa, karaktäristiska rösten som folk känner igen.

"För att verkligen dra nytta av ChatGPT, måste ni bli konstnärer. Ni måste lära er att måla med ord. Varje prompt ni skriver är som ett penseldrag på en tom canvas. Det är inte bara vad ni säger, utan hur ni säger det. Genom att finslipa era färdigheter i prompt engineering, kan ni leda konversationen, forma svaren och framkalla den information eller det svar ni söker."

Jag pausar ett ögonblick, låter orden sjunka in.

"Men det handlar inte bara om att få rätt svar. Det handlar om att utforska gränserna för vad som är möjligt. Precis som i skådespeleri, där jag måste förstå min karaktär och manus för att kunna leverera en övertygande prestation, måste ni förstå hur ni kan kommunicera effektivt med ChatGPT för att skapa något verkligt värdefullt."

Jag tar ett steg närmare kanten av scenen, blickar fast in i publiken.

"Tänk på prompt engineering som ert manus. Varje ord, varje fråga, formar den historia ni vill berätta. Och precis som i teatern, där repetition och övning gör mästaren, blir ni bättre på att skriva prompts ju mer ni övar. Så våga experimentera, våga misslyckas, och framför allt, våga lära er av era misstag."

Med en sista, eftertänksam blick lägger jag till:

"I den digitala tidsåldern är förmågan att kommunicera med AI inte bara en färdighet, det är en konstform. Och precis som all konst, har den kraften att förändra världen."

Och där, på den imaginära scenen, avslutar jag mitt tal. Ett tal som jag hoppas inspirerar dig att se prompt engineering inte bara som en teknisk färdighet, utan som en form av konstnärligt uttryck.

---

Vad är sensmoralen av ovanstående övning? Jo, när du promtar så använd styrkan i en person. Använd andra personer eller platser som grund för det som ska ske så kommer resultatet att bli starkare. En kändis som uttalar sig eller kanske en berömd händelse som fiktiv bas.

Andreas Ek

Arbetat som IT-konsult sedan 1993 i flera olika företag och konstellationer där fokus alltid är att hitta bästa möjliga lösning på ett behov utifrån teknisk aspekt med hjälp av moderna plattformar.